Zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage

Een zwangerschapsmassage is heerlijk ontspannend voor jou en je kindje. Het helpt je lichaam gezond zwanger te zijn. Tijdens je zwangerschap is je lichaam continu aan het werk. Je hele lichaam moet werken om ruimte te maken voor je baby en het zich kan ontwikkelen. Ondanks dat het vrouwelijk lichaam er voor gemaakt is, is en blijft het wel een redelijke belasting. Door het extra gewicht van je buik moeten je rug- en beenspieren harder werken, dit is ook een reden waarom er wordt geadviseerd om tijdens je zwangerschap het rustig aan te doen.


Niet voor iedereen is dit mogelijk of gunt zichzelf die extra rust. Een zwangerschapsmassage helpt je heerlijk ontspannen van al dat zware werk wat je lichaam aan het doen is. Maar een zwangerschapsmassage helpt je niet alleen ontspannen, maar heeft ook andere voordelen. Tijdens een massage maak je het stofje oxytocine aan, dit is het hormoon dat een tevreden, fijn gevoel geeft. Als je een beetje gestrest voelt zal dat dus verminderen. Ook helpt oxytocine bij het herstel van je lichaam. Daarnaast verbetert een massage tijdens zwangerschap de bloedsomloop naar al je organen en zo ook naar de placenta wat weer goed is voor je kindje.

Voordelen van een zwangerschapsmassage

  • Een zwangerschapsmassage helpt je ontspannen. Hoofd en lichaam komen hierdoor helemaal tot rust.
  • De massage geeft een vermindering van stress hormonen en verbeterd de aanmaak van geluk hormonen.
  • Een zwangerschapsmassage kan rugklachten, beenkrampen en bekkenpijn verlichten.
  • Het helpt je dieper en beter te slapen.
  • De massage ondersteunt het herstel en gezond functioneren van je lichaam. (zodra je hartslag rustig wordt en je ademhaling verdiept, verbetert de bloedsomloop, waardoor er meer zuurstofrijk bloed naar je organen en je baby gaan.
  • Je lichaam en brein leert je makkelijker te ontspannen, dit kan je ook helpen tijdens de bevalling.
  • Ook je baby profiteert mee van alle voordelen van een massage. Als jij rustig wordt zal je kindje dat ook worden.
  • Het verkleint de kans op een vroeggeboorte. Onderzoek laat zien dat zwangerschaps-massages de kans op een vroeggeboorte verkleinen. Daarnaast zorgt een massage voor een lagere kans op complicaties bij je baby na de bevalling.


Heerlijk weer op je buik liggen

Als je al wat verder in je zwangerschap bent wordt het steeds lastiger om op je buik te liggen. Massagepraktijk Herodicus heeft een fijne tafel waarmee je toch op je buik kunt liggen omdat er een grote uitsparing in het oppervlak zit voor zowel je buik als borsten.


Heel veel vrouwen vinden het heerlijk om weer eens op hun buik te kunnen liggen, wat de massage nog ontspannener maakt.


Mocht het op je buik liggen toch niet fijn liggen zijn er gelukkig ook andere manieren om gemasseerd te worden tijdens je zwangerschap. Je kan op je zij liggen of op je rug waarbij je lichaam ondersteunt zal worden door diverse kussens en zal je ook in deze houdingen een heerlijke ontspannende massage ondergaan.


Hoe gaat een zwangerschapsmassage?

  • Voordat ik met masseren begin zal ik je eerst vragen stellen over het verloop van je zwangerschap, klachten en kwaaltjes waarmee je te maken hebt (gehad).
  • Een zwangerschapsmassage kenmerkt zich door de zachte massagetechniek. De massage is geheel pijnvrij en er wordt nergens druk gezet.
  • Tijdens de massage besteed ik extra aandacht aan de punten die tijdens de zwangerschap worden belast, zoals je schouders, benen, voeten en banden.
  • Drukpunten die in verbinding staan met je baarmoeder worden ontweken.
  • Bij de zwangerschapsmassage ligt de nadruk op je benen, rug, voeten en banden. Voelt iets niet goed, word je misselijk, krijg je het te warm of te koud tijdens de massage? Geef het dan gelijk aan.
  • Je ligt, als dat fijn ligt, op je buik op een speciaal voor zwangere gemaakte massagetafel.
  • Veel vrouwen hebben als ze zwanger zijn een sterk ontwikkelde reukzin. Er wordt daarom, als je dat wenst, een neutrale en geurloze massageolie gebruikt dat goed is voor je huid en je niet misselijk maakt.
  • Hotstones of warmte kussens worden niet gebruikt. Uiteraard is mijn massage ruimte aangenaam warm.
  • Als je specifieke wensen hebt (want elke zwangerschap is weer anders), dan pas ik graag de zwangerschapsmassage aan jouw situatie aan.
  • Na de massage krijg je wat te drinken, ben je lekker ontspannen en kun je er weer helemaal tegenaan.


Wanneer een zwangerschapsmassage?

Tijdens het eerste trimester van je zwangerschap is je lichaam hard aan het werken met de ontwikkeling van je kindje. Dit heeft veel impact op je lichaam en dat is flink aan het veranderen met mogelijk extreme vermoeidheid en misselijkheid als gevolg. Over het algemeen is de kans op een miskraam is in deze periode groter. Hoewel het niet is aangetoond dat massage deze kans vergroot gaat Massagepraktijk Herodicus voor het zekere en masseer ik pas vanaf het tweede trimester.


Vanaf het tweede trimester (week 14) kan je zo veel zwangerschapsmassages nemen als je maar wilt.

 

 

Wanneer kan je beter niet gemasseerd worden tijdens je zwangerschap?

Heb je een massage tijdens de zwangerschap gepland, breng mij dan altijd vooraf de hoogte van eventuele gezondheidsklachten en overleg indien je twijfelt eerst met de verloskundige of gynaecoloog of een massage veilig is.


Signalen waarbij het masseren niet altijd kan zijn:

  • Als je heel veel vocht vasthoudt tijdens je zwangerschap, dan kan een massage je helpen om vocht af te drijven. Echter het is wel belangrijk om te weten of je bloeddruk niet te hoog is.
  • Heb je een hoge bloeddruk, hartklachten, trombose, spataderen of ben je extreem vermoeid en/of misselijkheid tijdens je zwangerschap.
  • Als er een verhoogd risico is op een vroeg geboorte, miskraam of het loslaten van de placenta.
  • Andere redenen om je niet te kunnen masseren vind je onderaan deze pagina.


Massage na de bevalling

Je lichaam heeft tijdens de bevalling een knap staaltje werk verricht. Het heeft tijd nodig om te herstellen. Dit ontzwangeren duurt over het algemeen zo’n negen maanden.


Een massage kan het herstelproces een handje helpen. Het stimuleert de bloedsomloop, waardoor je lichaam sneller voorzien wordt van de benodigde zuurstof en voedingsstoffen. Ook kan een massage helpen om je hormoonspiegel in balans te brengen.


Geef je borstvoeding? De kans bestaat dat je last krijgt van vermoeide schouders en een stijve nek. Een massage kan dan voor verlichting zorgen.


De tarieven voor deze massage vind je op de tarievenpagina.


Naast Ontspanningsmassage geef ik ook diverse andere massages zoals SportmassageHotstone massage, Hoofdpijn massage, Cuppingmassage, Bamboemassage, Magnesiummassage en Vlindermassages.



Afspraak maken?

Een afspraak maken bij Massagepraktijk HERODICUS doe je eenvoudig online binnen 1 minuut.


Eerst nog een vraag? Stuur dan een WhatsApp bericht naar  06-19571022 of vul onderstaande formulier in.

Share by: