5 massagemythes ontkracht

5 massagemythes ontkracht

Je laten masseren wordt steeds populairder en daar waar iets populair is, zijn er voor en tegenstanders. Er zijn diverse voor- en tegen argumenten en afhankelijk wie je het vraagt klopt dit wel of niet. Hoewel massage een enorm aantal bewezen voordelen heeft, zijn er enkele veelvoorkomende mythen die er vaak mee worden geassocieerd. Om hier duidelijkheid over te verschaffen, ontkracht ik vijf veelvoorkomende mythes over massages die je misschien hebt gehoord.


Vergeet niet dat het belangrijk is om met je huisarts te praten mocht je twijfelen of een massage voor jouw (situatie) goed is. Neem contact met mij op als je vragen hebt.

Mythe #1: Massages zijn allemaal hetzelfde

Dit kan niet verder van de waarheid afliggen! Ontspanningsmassages, sportmassages, hotstone massages en diverse andere soorten massages richten zich op verschillende delen van het lichaam en gaan gepaard met verschillende technieken die specifiek zijn voor de massage. Hoewel de opzet van een massage er vaak hetzelfde uitziet, kunnen de werkelijke methoden heel anders zijn, en het hangt allemaal af van wat je wilt bereiken of behandelen.


Een sportmassage oefent bijvoorbeeld een stevigere hoeveelheid druk uit met langzamere bewegingen om de diepere spierlagen aan te pakken. Ondertussen zorgt een ontspannende massage voor een lichte tot gemiddelde hoeveelheid druk terwijl er meer glijdende en knedende bewegingen op het lichaam worden gebruikt.


Bepalen welke massage het beste voor jou is, doe je door met mij als masseur te praten. Als je bijvoorbeeld een (top)sporter bent, kan een sportmassage de beste manier zijn om je voor een wedstrijd voor te bereiden of om daarna te herstellen, vooral omdat dit type massage een positieve invloed kan hebben op je prestaties, het herstel kan bevorderen en problemen zoals spierpijn kan verminderen.


Mythe #2: Massage is pure verwennerij

Hoewel massage een geweldige vorm van zelfzorg kan zijn, zijn er talloze redenen waarom iemand zich tot massage wendt. Velen zullen het gebruiken om gezondheidsproblemen te behandelen, terwijl anderen zich verwend willen voelen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat als regelmatig een massage ondergaat, dit wonderen doet voor je gezondheid en welzijn.


Als het je doel is om je meer ontspannen te voelen, kan massage daar zeker bij helpen. Wanneer het lichaam met stressvolle situaties wordt geconfronteerd, treden er verschillende reacties op, waaronder symptomen die we fysiek kunnen voelen, evenals een interne afgifte van chemicaliën (bijvoorbeeld cortisol) die, wanneer ze te vaak worden geactiveerd, op de lange termijn stress kunnen veroorzaken. Stress kan in het lichaam verschijnen als pijntjes en kwalen, spierspanning, uitputting, enzovoort.


Massage kan zich richten op die spanningsgebieden, helpen bij het losmaken van de knopen die zich in spieren hebben opgebouwd, en het vrijgeven van "feel-good" hormonen (zoals dopamine) om je te helpen een algeheel gevoel van ontspanning te geven.


Mythe #3: Massage verwijdert gifstoffen

Dit is een mythe dat al jaren circuleert. Er is echter geen medisch bewijs dat aantoont dat massage opgeslagen gifstoffen daadwerkelijk uit het lichaam kan verwijderen.

Wat massage zeker wel doet, is helpen om de bloed- en lymfecirculatie door het hele lichaam te verbeteren, en een goede circulatie doet een aantal positieve dingen voor het lichaam, waaronder het helpen bij het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam. Dit helpt ook om de spieren sterk te houden en minder snel te verzwakken tijdens bijvoorbeeld het sporten.


Mythe #4: Je lichaam doet de volgende dag pijn

Iedereen ervaart dingen anders, ook massages. Sommige mensen kunnen de dag na een massage wat stijfheid of pijn voelen, vooral als het type massage diepere druk met zich meebrengt. Anderen voelen achteraf misschien geen pijn, wat niet betekent dat de massage niet "werkte" of dat het niet gunstig was.


Elke vorm van pijn na een massage is afhankelijk van het type massage dat werd uitgevoerd, wat de focus van de massage was en hoe je lichaam daarop reageert. Sommige mensen zoeken naar een stevige hoeveelheid druk om specifieke probleemgebieden, zoals spierspanning, te helpen behandelen, en anderen hebben liever een lichtere aanraking, vooral als de massage bedoeld is om te ontspannen of stress te verminderen. Hoe dan ook, elk lichaam is uniek en zal dingen anders ervaren, en pijn staat niet gelijk aan de effectiviteit van de massage.


Mythe # 5: Verlichting door massage is kort

De veronderstelling dat massage slechts kortstondige verlichting biedt van pijn of spanning, is onjuist. Hoewel massage in sommige opzichten zeker onmiddellijke verlichting kan bieden, is het belangrijk om te onthouden dat als het om elk type behandeling gaat, je de behandeling misschien vaker moet ondergaan om verlichting te voelen - hetzelfde geldt voor massage.


Met regelmatig een massage kan ik je als masseur helpen de spieren in je lichaam te trainen om na verloop van tijd flexibel, sterk en pijnvrij te blijven. Dankzij wat we spiergeheugen noemen, kan massage je helpen om je spieren meer ontspannen en uitgerekt te laten voelen, en uiteindelijk zullen je spieren gedurende langere perioden in deze meer ontspannen toestand blijven. Dit is de reden waarom regelmatige een massage ondergaan belangrijk is.



Afspraak maken?

Een afspraak maken bij Massagepraktijk HERODICUS doe je eenvoudig online binnen 1 minuut. Eerst nog een vraag? Stuur dan een WhatsApp bericht naar  06-19571022 of vul onderstaande formulier in.

Share by: